Il logo della Fondazione Mediterraneo

Condividiamo valori
Combattiamo le ineguaglianze
Costruiamo la pace

Il nostro portalevideo
 Inglese Francese Italiano 
*

Home page

*
*
*

Chi siamo

*
*
*

La Rete

*
*
*

Le Sedi

*
*
*

Le Attività Svolte

*
*
*

La Maison de la Méditerranée

*
*
*
Le Attività
*
In programma
Svolte per Anno
   1994 - 2010
Svolte per Aree
   tematiche
Elenco generale
Attività delle Sedi
Pubblicazioni
 
* *
INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ « TRENCANT FRONTERES : DONES ARTITES DEL MÓN ILSÁMIC »

Círculo del Arte, Barcelona, 17 de novembre del 2005



Sa Altesa Reial Wijdam Ali, commissària d’aquesta exposició i presidenta de la Jordan Royal Society of Fine Arts

Doctor Khalid Khreis, director general de la Jordan National Gallery of Fine Arts

Sr. Michele Capasso, president de la Fondazione Mediterraneo

Sr.andrei Claret, director de l’Institut Europeu de la Mediterrània
Sr. Hans Meinke, director general del Círculo del Arte
Distingides i distingits representants del món artistic I cultural
Senyores I senyors,

Ja sabem que l’art per ell mateix, no és capaç del tot de trencar les fronteres de la discriminació, de la dominació, de l’aϊllament o de la intolerància. Però sí que pot influir, poc o molt, en aquesta voluntat de trencament i accelerar-ne els processos. L’art, en darrer terme, és sempre un crit de llibertet des de l’expressió de la pròpia sensibilitat cultural i social. Per això, totes les dictadures i els règims despòtics n’han recelato, simplement, el prohibeixen.

Quan el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, proposa una “aliança de cicilitzacions” a nivell planetari, no està formulant cap artifici retòric. Ben al contrari, espressa l’objectiu que es correspon amb un dels reptes mès grans que se li plantegen ara a la Humanitat. Però no hi haurà “aliança” ni tan sols “civilitzacions” dignes d’ aquest nom sense un paper central de l’ art i cultura. De fet, això ha estat sempre aixì, i ha determinat, en cada època, els progressos històrics. Ho ha fet malgrat els conflictes que avui volem contribuir a superar amb l’ extensiò de la cultura de la pau.

Tambè el president Maragall i el Govern de Catalunya orienten la seva actuaciò, en la cultura i en tots els àmbits, en aquesta lìnia. L’ exposiciò que ara presentem, en donar una visiò actual de la creativitat artistica de les dones a les societats islàmiques, hi contribueix plenament. Ho fa a travès d’ aquests fons de la Royal Society of Fine Arts de Jordània que no solament sòn molt valuosos, sinò ben representatius de la inserciò cultural de tota una àrea del mòn en nostre mòn globalizat.

Aquesta exposició s’ emmarca en el conjunt d’ activitats que tenen lloc a Barcelona durant aquest mes de novembre, amb motui del desè aniversari de la Conferència Euromediterrània de Barcelona. En aquesta Conferència es va posar en marxa un projecte comù, conegut des d’ aleshores com el Partenariat Euromediterrani.

La commemoració d’ aquest desè aniversari confirma la vocació euromeditterania de Barcelona i ès un referent important per a l’ agenda internacional de Catalunya, d’ Espanya i de la Unió Europea. En aquesta sentit, els pròxims dies 27 i 28 de novembre, els caps d’ estat i de govern de la Uniò Europea es reuniran a Barcelona amb els seus homólegs dels deu estats mediterranis no membres per tal de rellançar tot aquest procès de diàleg, intercanvi i cooperaciò.

Per tot plegat, no cal dir com els atemptats d’ aquests darrers dies de Jordania tambè ens han colpit des d’ Occident. Vull manifestar, doncs, el meu dolor per les vìctimes i la meva solidaritat amb els seus familiars i amics i amb l’ Estat jordà. La barbàrie que signifiquen aquests atemptats fa encara mès necessària l’ aliança de civilitzacions a què m’ he referit. La fa indispensable si a Jordània, a Catalunya o al mòn sencer volem treballar plegats per un planeta mes lliure, just, sostenible i solidari.

Com a consellera de Cultura del Govern català, agraeixo aquesta esplèndida col-laboració cultural jordana i tambè les de la Fondazione Mediterraneo i l’Institut Europeu de la Mediterrània. I vull felicitar les artistes representades en aquesta exposició-inclosa Sa Altesa Reial Wijdan Ali- com a creadores, com a dones e tambè com a referents de democràcia, de justícia i de pau. Les seves societats i, no cal dir, les nostres s’han d’implicar profundament en el conreu i l’extensió d’aqests valors. Iés també posant l’art i la cultura al centre de les nostrs vides com, a Orient i a Occident, ho asonseguirem.

Moltes gràcies.

Caterina Mieras
Consellera de Cultura

Torna indietro
***
***
***
* *